Titaan is het 9e meest voorkomende element op aarde en staat op de 4e plaats in de lijst van metalen, na ijzer, aluminium en magnesium.
Het wordt voornamelijk gebruikt in de pigmentindustrie als oxide (TiO2).
Titanium wordt ook gebruikt in zijn metaalvorm (Ti). Om het te verkrijgen blijft het in 1932 door Guillaume Kroll ontdekte winningsproces vandaag de dag overheersen, hoewel het zeer zware industriële installaties vereist en veel energie kost.
Titaan blijft dus een duur en onderbenut materiaal, ondanks zijn intrinsieke eigenschappen: lage dichtheid, hoge mechanische prestaties, corrosiebestendigheid, biocompatibiliteit, niet-magnetisme, enz. Ter vergelijking: de wereldproductie van titaniummetaal bedraagt ongeveer 80.000 ton, terwijl die van magnesium en aluminium respectievelijk 860.000 ton en 33 miljoen ton bedraagt.
Veel toonaangevende industriële sectoren profiteren dus van de eigenschappen van het materiaal:
- Luchtvaart
- Energie
- Mariene toepassingen
- Biomedisch
- Architectuur en luxe industrieën

Oppervlaktebehandeling
Titanium is door zijn passieve laag zeer goed bestand tegen corrosie en behoeft daarom geen beschermende oppervlaktebehandeling. Het is echter zeer gevoelig voor vingerafdrukken. Voor toepassingen waarbij een behandeling tegen vingerafdrukken nodig is, is de meest geschikte coating solgel.